Mag koude acquisitie nog anno 2023?


 

Mag koude acquisitie nog anno 2023?

Koude acquisitie is het benaderen van potentiële klanten die nog geen interesse hebben getoond in uw product of dienst. Maar mag het ongevraagd bellen van personen en bedrijven eigenlijk nog wel anno 2023? Het antwoord op deze vraag is gelukkig ja. Al zijn de spelregels wel veranderd in de afgelopen jaren. In dit blogartikel onderzoeken we de nieuwe regels omtrent koude acquisitie.

Veranderingen in de telecommunicatiewet

Per 1 juli 2021 zijn de regels in de Telecommunicatiewet voor koude acquisitie aangepast. De grootste verandering is dat het opt-outsysteem met het Bel-me-niet Register verdwijnt. Hiervoor in de plaats krijgen we een opt-in systeem. Wat is het verschil? Eerst moesten callcenters en marketingbureaus actief controleren of een persoon in het Bel-me-niet Register staat. Vanaf 1 juli 2021 mag telefonische acquisitie alleen nog plaatsvinden als de ontvanger hier expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Regels gelden voor natuurlijke personen

De nieuwe regels gelden voor alle natuurlijke personen. Specifiek voor consumenten, zzp’ers, eenmanszaken, freelancers, VOF’s en maatschappen. Al is er natuurlijk altijd een uitzondering op de regel. Die uitzondering geldt voor het benaderen van rechtspersonen (BV’s, NV’s, stichtingen en verenigingen) en natuurlijke personen die handelen in de uitoefening van zijn of haar beroep of bedrijf (zzp’ers en VOF’s). Wanneer deze ‘personen’ hun contactgegevens specifiek openbaar gemaakt hebben om wel benaderd te worden voor koude acquisitie, mag u ze gerust bellen. Dit moet dus expliciet bij het telefoonnummer vermeld staan.

Mag B2B telemarketing nog wel?

Voor rechtspersonen gelden de nieuwe regels niet. B2B telemarketing is dus gewoon nog steeds toegestaan. Op voorwaarde dat u een product of dienst aan het bedrijf wilt verkopen en niet de gegevens van de rechtspersoon gebruikt om iets aan een natuurlijk persoon te verkopen. Ook is het niet toegestaan om een automatisch oproepsysteem te gebruiken. Een echt persoon moet bellen en niet een bandje, robotcall of een systeem waarbij mensen steeds cijfers moeten invullen om te bepalen wat ze te horen krijgen.

De effectiviteit van koude acquisitie

Maar hoe effectief is koude acquisitie eigenlijk anno 2023? Verschillende onderzoeken tonen aan dat koude acquisitie nog steeds een effectieve methode kan zijn om nieuwe klanten te werven. In een onderzoek uitgevoerd door HubSpot, gaf 35% van de ondervraagde verkopers aan dat koude acquisitie hun effectiefste methode was voor het genereren van nieuwe leads. Andere onderzoeken tonen aan dat koude acquisitie vooral effectief kan zijn bij het werven van B2B klanten.

Ook B2B telefonische acquisitie inzetten?

Meer weten over B2B telemarketing en hoe u het op een effectieve manier kan inzetten? Maak dan kennis met de specialisten van Marketcall. Onze medewerkers hebben veel ervaring op het gebied van verkoop en acquisitie. Met een strategisch plan gaan we voor het beste resultaat. We weten precies hoe we prospects moeten benaderen en overtuigen. Neem direct contact met ons op!